Wekelijkse tip

 

 

 

Waarnemen en feedback geven zonder oordeel is best lastig. Je eigen oordeel sluipt soms gemakkelijk in een gesprek en dan is de kans groot dat je gesprekspartner afhaakt. Een oordeel wordt snel ervaren als kritiek. Met geweldloze communicatie bereik je de ander wel met je feedback. Op de volgende manier kun je dat doen:

Stap 1: Neem feitelijk waar.

Wat zie je? Welke handelingen zijn er feitelijk verricht? Zeg dus niet: "Jij loopt altijd meteen boos weg" maar: "Toen ik met je wilde praten, liep je weg en hoorde ik de deur hard dichtslaan."


Stap 2: Beschrijf je eigen gevoel.

Dit is lastig. Durf je gevoel uit te spreken. Maar: wat voel je eigenlijk? Ongerustheid? Verdriet? Neem de tijd om dat te onderzoeken voordat je begint te praten. Laat horen hoe jij de situatie ervaart, bijvoorbeeld: 'Ik voel me verward'

Stap 3: Maak duidelijk waar je behoefte aan hebt.

Wat ligt er onder dit gevoel? Uit welke behoefte komt dit voort? Ongerustheid, heb je pas rust als problemen zijn opgelost? Wil je de ander graag begrijpen? Achter je gevoel zit een nood. Je wil veiligheid, waardering, respect, samenhorigheid, orde, zelfexpressie. Onderzoek wat jouw behoefte in deze situatie is.

Stap 4: Formuleer een verzoek.

Deze laatste stap vraag om specifieke acties om jouw behoefte vervuld te krijgen. De kunst is om je verzoek zo te uiten, dat de ander bereid is er open en met mededogen op te reageren. Dat wil dus zeggen dat de ander zich niet verplicht voelt om erop in te gaan, want dan zou het eerder een eis zijn (ook wel feedforward genoemd). Bijvoorbeeld: "Ik zou het prettig vinden als we ons probleem rustig kunnen bespreken en daarbij ook echt naar elkaar luisteren".

  

 

 

 

 

Home

de Opleiding

Programma

kosten

Data & Locatie

Infodagen

Literatuur

Aanmelden

De reis

Evenementen

boeken & inspiratie

Abonnement

Over ons

WEKELIJKSE Tip voor jou...

Contact

 

 


 
AGENDA   NIEUW   CONTACT   TWITTER


Opendag
Tilburg

 


Opendag
Eindhoven

 
Wekelijkse Tip:
Waarnemen en feedback geven zonder oordeel is best lastig.

 
 


CVCC
p.a.: Van Imhoffstraat 22
5018 GD Tilburg

info@cvcc.nl
www.weesjeeigencoach.nl

Rens: 06-41766586

   
De lastigste persoon om te coachen ben jezelf.
Maar dat kun je wel leren ;-)